Niet vergeten als je gaat behangen!

Je hebt een bijzonder behang uitgekozen, het is bij je thuis bezorgd of je hebt gewinkeld om een leuk patroon uit te zoeken en nu wil je gaan beginnen met behangen. Maar, wat heb je dan eigenlijk nodig? En waar moet je op letten? Behangwinkel.nl geeft graag een aantal tips en een handige checklist wat je vooral niet moet vergeten als je gaat behangen.

 

 

 

  • Het klinkt misschien logisch, maar zorg dat je voldoende behangrollen hebt voor jouw muur. Het is jammer als je net lekker bezig bent en tot de ontdekking komt dat je geen behang meer hebt.
  • Kijk of de behangrollen uit hetzelfde verfbad komen. Is dit nou echt nodig, vraag je je misschien af. Je weet zo in ieder geval zeker dat je geen kleurverschil krijgt. Het kan zijn dat er geen kleurverschil zit tussen behang uit verschillende verfbaden, maar het kan nooit gegarandeerd worden.
  • Zorg dat de kamer die je gaat behangen ´behangklaar´ is. Haal stopcontacten van de muur, net als haakjes en spijkertjes en bedenk de vloer en plinten om lijmspetters te voorkomen.
  • Maak je muur plakklaar. Ga je over oud behang heen plakken let er dan op dat deze ondergrond glad is. Bij structuurbehang kan de structuur mogelijk door je nieuwe behang heen komen. Als je oud behang eraf haalt is het belangrijk om te zorgen dat je muur daarna geheel glad, droog en schoon is. Wil je nog wat gaatjes opvullen of heeft je muur net nieuw glad stucwerk, geef hem daarna voldoende tijd om te drogen.
  • Kijk welke behanglijm je voor jouw behangsoort nodig hebt. Bij papieren smeer je meestal de lijm op het behang zelf. Hiervoor gebruik je dus een andere lijm dan voor vlies behangen waarbij je de lijm gelijk op de muur aanbrengt.
  • Zorg dat je alle benodigdheden voor het plakken bij de hand hebt. We geven je graag een handig checklijstje met behang benodigheden.

Tip! Als je het uitprint en meeneemt naar de bouwmarkt of behangspeciaalzaak weet je zeker dat je niets vergeet te halen.

[  ] Behangrollen
[  ] Trap
[  ] Lijm
[  ] Emmer voor je plaksel + roerstaaf
[  ] Indien je oud behang gaat verwijderen: een stoomapparaat of behangafweekmiddel en een plamuurmes
[  ] Eventueel een voorstrijkmiddel om de muur eerst mee in te smeren. Als je muur een sterk zuigende werking heeft is dit aan te raden.
[  ] Behangtafel (alleen in gevallen waarbij je lijm niet rechtstreeks op muur aanbrengt)
[  ] Waterpas/ lood om rechte lijnen om de muur te trekken
[  ] Centimeter om je muur en de behangbanen op te meten
[  ] Pen of potlood om lijnen om de muur en de verschillende banen op je behang te markeren
[  ] Stanleymes om het behang op maat te snijden of om de verschillende delen van elkaar te scheiden.
[  ] Behangborstel voor je behangplaksel
[  ] Aandrukborstel als je het behang op de muur aanbrengt
[  ] Aandrukrolletje om het behang in de hoekjes goed aan te drukken

Heb je alles bij de hand en ben je klaar om met het plakken te beginnen? Neem dan een kijkje op onze adviespagina met plakinstructies  om te lezen hoe je zorgt dat jouw behang perfect op de muur komt.