Soorten behang

Bij het uitzoeken van een behang zul je merken dat er veel verschillende soorten behang zijn. Glasvezelbehang, behangpapier, vlies behang. Het bestaat allemaal. Wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen de diverse soorten? En welk behang is geschikt voor welke muur en kamer? Behangwinkel.nl zet het op een rijtje.

 

  • Als je op zoek bent naar een goedkoop behang is papierenbehang een zeer geschikte keuze. Het is een veelgebruikt soort dat garant staat voor mooie heldere kleuren. Het enige nadeel is dat vooral de dunnere soorten makkelijker kunnen scheuren omdat ze minder sterk zijn. Dat kan trouwens ook een voordeel zijn als je je muur wat vaker van gedaante wilt laten verwisselen. Papieren behang kun je heel goed gebruiken in kinderkamers en slaapkamer, tussen de vele motieven en stijlen vind je er altijd wel één die bij jou past.
  • Een andere goedkopere behangsoort is duplexbehang. Dit is een behang dat vaak bij bouwmarkten wordt aangeboden en bestaat uit twee lagen papieren. Doordat het een dubbel behang is, zul je oneffenheden op de muur minder goed zien. Duplexbehang komt in een gladde afwerking of met reliëf.
  • Vinylbehang heeft een toplaag van vinyl, vaak aangebracht op een papierenbehang. Dit behang is zeer geschikt om in de keuken of badkamer op te plakken omdat het wel tegen een spatje water kan. Het is daarnaast makkelijk afneembaar en dus schoon te maken. In vergelijking met papierenbehang is vinylbehang alleen wel een stuk duurder wat nadelig kan zijn voor diegenen met een beperkt budget.
  • Een behangsoort dat de laatste jaren erg in opkomst is, is glasvezelbehang. Zoals de naam al zegt gemaakt van fijne glasvezels en zeer stevig. Met mooie structuren als een visgraat of zigzag en verkrijgbaar in wit, is dit behang makkelijk overschilderbaar en dus aan te passen aan jouw wensen. Het enige nadeel van dit behang is dat het wat lastig te verwijderen is van je muur.
  • Ben je op zoek naar snelbehang? Dan kun je het beste voor vlies behang kiezen. Het heeft zijn bijnaam gekregen omdat het makkelijk op de muur aangebracht kan worden zonder in te lijmen en zonder wachttijd. Een aantal voordelen van vliesbehang: het is licht maar stevig, het krimpt niet nadat de lijm is aangebracht, het neemt geen vocht op, het is sterker dan papieren behang,  je kunt het makkelijk schoonmaken en het kan makkelijk verwijderd worden. Als we al een nadeel kunnen noemen, is het enige dat het wat duurder is dan papierenbehang. Een veel voorkomend soort vliesbehang is digitaal behang, of te wel fotobehang. Met dit behang kun je je (eigen) foto´s uitvergroot op de muur plakken als fotobehang.

We hebben hier zeker niet alle soorten behang genoemd, want er is nog veel meer mogelijk. Zoals bijvoorbeeld rauhfaserbehang (met een laagje houtvezels), textielbehang (van natuurlijke vezels) of acrylbehang (met acrylverf). Maar de behangsoorten die wij noemen zijn de meest gebruikte en zul je dus het vaakst tegen komen.