Tips als je gaat behangen

Of je nu een volleerd behanger bent of voor de eerste keer je muur een nieuwe look gaat geven, graag geven je 7 handige tips om het makkelijker te maken. En natuurlijk om te zorgen dat het eindresultaat oogverblindend is.

 

Als je één baan goed op maat hebt afgesneden, kun je deze gebruiken om de volgende banen af te meten. Dit werkt veel nauwkeuriger en je hebt geen gedoe meer met een lineaal, deze kun je weg leggen. Let erop alleen wel op dat je muur niet scheef loopt, want dan heb je verschillende lengtes nodig.

 

Start met het bij het raam en werk zo verder vanaf het raam. Op deze manier valt het licht door het raam in de naden van het behang waardoor je deze bijna niet ziet. Dit geeft een extra mooi resultaat.

 

Als je het behang op de muur gaat aandrukken, doe dit dan vanuit het midden naar boven en beneden. Zo vermijd je bobbels die er mogelijk wel komen als je het behang van links naar rechts aandrukt. Zonder bobbels kun je makkelijker de volgende baan laten aansluiten.

 

Gebruik een nadendrukker om de naden goed op elkaar aan te drukken. Doe dit alleen pas als je lijm al bijna droog is. Als je dit eerder doet kan de lijm door de naden heen komen en een glimmende laag achter laten. Maar let op, gebruik nooit een nadendrukker als je behang een reliëf heeft, hiermee kun je het patroon verpesten.

 

Gebruik voldoende lijm voor jouw soort behang en de muur. Papieren is dunner dan bijvoorbeeld vliesbehang en kan eerder scheuren als je teveel lijm gebruikt. Als je muur sterk zuigend is, is het goed om wat meer te lijm te gebruiken. Als je denkt dat jouw muur zeer absorberend is kun je ook een voorstrijkmiddel gebruiken om je muur mee te behandelen.

 

Als één baan toch te lang is, kun je deze makkelijk bijsnijden. Doe dit niet als je behang nog kleddernat is, hierkan kan het namelijk scheuren. Je kunt een schaar of stanleymes gebruiken om je behang bij te snijden. Gebruik de botte kant om het behang tegen de grond of plint aan te drukken en de snijlijn te maken.

Als je een behangsoort hebt waarbij je de lijm op het behang moet aanbrengen, geven je graag een tip om je behangtafel schoon te houden. Snij alvast wat meer banen af en leg deze tegen de achterste rand van de behangtafel. Leg de baan die je wilt insmeren tegen de bovenste rand, zo is je hele tafel bedenkt. Mocht je wat lijm op de andere baan smeren, is dit verder geen probleem want die wil je toch ook met insmeren. Let alleen wel op dat je nooit meer banen insmeert dan je in ongeveer een kwartier kunt plakken. Anders kan de behang teveel indrogen.

 

Natuurlijk moet je goed kijken wat voor type behang je hebt, welk soort lijm je daarbij nodig hebt en de instructies voor jouw soort behang volgen. Neem ook een kijkje op onze pagina met algemene plakinstructies voor meer informatie. Als je alle tips en plakinstructies goed volgt,  kan het (bijna) niet misgaan. Nu kan zelfs de klusser met twee linkerhanden zijn eigen wand mooi behangen.