Plakinstructies papieren behangen

Er zijn verschillende soorten papieren behangen. Je kunt een effen behang hebben, waarbij je geen rekening hoeft te houden met een patroon, maar je kunt dus ook een behang met een motief hebben dat je goed op elkaar wilt laten aansluiten. Of een fotobehang waarbij je een print op de muur plakt. Fotobehangen komen in verschillende genummerde delen, waarbij je zelf geen banen hoeft af te meten. Papieren behangen op rol moet je afsnijden op de maat van je muur.

 

 

 

  1. Bereid de lijm voor die speciaal voor papieren behang geschikt is. Laat de behanglijm even rusten en roer het nog een keer door voor je het gaat gebruiken.
  2. Terwijl de behanglijm klaar staat, kun jij ondertussen hulplijnen op de muur tekenen om te zorgen dat het behang recht geplakt wordt. Muren lopen namelijk vaak niet loodrecht. Gebruik een waterpas of loodlijn om de hulplijn te trekken.
  3. Snij de banen op maat, maar zorg dat ze ongeveer 5 centimeter langer zijn dan het hoogste deel van de kamer. Bij een behang met een motief kun je de afstand tussen het terugkerende motief tellen en bij de lengte optellen. De hoogte van het design wordt vaak ook op de verpakking aangegeven. Bij fotobehang dat al uit voorgesneden delen bestaat kun je deze stap overslaan.
  4. Smeer het eerste deel in met lijm en laat dit even intrekken voordat je het behang op de muur plakt. Zorg dat bij alle delen de lijm dezelfde inwerktijd heeft. Plak de eerste baan of het eerste behangdeel langs de rechte hulplijn. Strijk het behang glad van binnen naar buiten en van boven naar beneden. Wrijf het goed tegen de muur aan met behulp van een behangborstel of een schone, droge theedoek.
  5. Herhaal stap 4 tot de gehele muur behangen is. Lees goed de plakinstructies van jouw soort behang om te kijken of je het papieren behang een aantal mm moet laten overlappen. Papieren behang zet namelijk uit als het wordt ingesmeerd met lijm en krimpt weer zodra het op de muur opdroogt.
  6. Mocht het behang aan de onderkant iets te lang zijn, kun je dit aan het eind makkelijk bijsnijden met een scherp mesje.
  7. Laat het behang opdrogen en zie dat eventuele bubbels met een paar dagen verdwijnen. Vermijd tocht en zorg dat de kamer niet te warm is. Het heeft geen zin om de verwarming hoog te zetten om te zorgen dat het behang sneller droogt. Zorg dat het behang bij een normale kamertemperatuur goed op de muur droogt.

Het enige wat jij nu nog hoeft te doen is genieten van het eindresultaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *